Bemiddeling en kinderen

In bemiddeling is het belangrijk rekening te houden met ieders noden. Wanneer er kinderen betrokken zijn bij een familiaal conflict of een scheiding is het belangrijk ook te luisteren naar de kinderen. Dit heeft als gevolg dat er afspraken worden gemaakt die voor iedereen goed aanvoelen en zorgt voor een blijvende positieve band tussen ouders en kinderen. Onderzoek (SIV) toont immers aan dat kinderen vooral het gevoel willen hebben dat er ook met hen rekening wordt gehouden. Monique Van Eyken heeft hiertoe een extra opleiding gevolgd om met kinderen en jongeren te spreken. Meestal is dit een eenmalig gesprek om te horen hoe de kinderen zich voelen en met hen te kijken wat zij nodig hebben om verder te kunnen. Deze info wordt dan met de ouders besproken die uiteindelijk de beslissingen nemen.

Wanneer een kind meer psychische begeleiding nodig heeft, werkt zij samen met haar dochter Anneleen Schockaert, klinisch psychologe voor kinderen en jongeren www.derugzak.be. Zij hebben samen hun praktijk op hetzelfde adres.

Boek: Een week mama, een week papa?

eenweekWat kinderen bij een scheiding echt nodig hebben (Auteurs: Claire Wiewauters, Monique Van Eyken)

Over het boek
Als twee ouders uit elkaar gaan, is dat voor alle kinderen, ongeacht hun leeftijd, een heftige gebeurtenis die hun veilige en vertrouwde wereld op zijn kop zet. Het goede nieuws is dat je als ouder heel wat kunt doen om de veerkracht van je kind te helpen herstellen. Het liefst van al krijg je hiervoor een pasklaar antwoord dat leidt naar succes. Maar zo werkt het niet. Elk kind en elk gezin is anders. Maatwerk dus.

Dit boek vertrekt vanuit de ervaring van kinderen en geeft ouders een beter inzicht in wat een scheidingsproces met kinderen doet. Het boek zoekt naar een antwoord op wat kinderen bij scheiding écht nodig hebben. Verbinding is hierbij het sleutelwoord. De auteurs laten zich inspireren door hun jarenlange ervaring in het werk met kinderen en ouders en door de inzichten uit recent onderzoek. Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden? Hoe kom je tot een goede verblijfsregeling, die aangepast is aan de leeftijd van je kind? Hoe ga je om met de boosheid en het verdriet van je kind?

Dit boek maakt ook duidelijk welke stappen ouders kunnen nemen bij conflict en de meerwaarde van bemiddeling voor ouders en kinderen.